Valtiotorni: Ainoa Oikea Blogi esittää: Ainoa Oikea Joulukalenteri
 

Valtiotornin Ainoa Oikea Joulukalenteri 2008

Olaus Magnus kertoo kirjassaan Historia de gentibus septentrionalibus (1555) eräästä vanhasta lasten talvileikistä, jonka oivalliset hyödyt ja oikea suoritustapa pitäisi palauttaa nykyäänkin lasten mieliin. Kyseessä on lumilinnoitusten valtaaminen.


Nuorukaiset lähtivät ensinnäkin toimeen vanhempien miesten kehoituksesta. Eli, vanhemmat tuohon aikaan rohkaisivat nuoria reippaisiin ulkoleikkeihin. Nykyäänhän lapset eivät lainkaan edes kuuntele vanhempia, vaan makaavat vain sohvalla tai tietokoneen ääressä velttona roskaruokaa ahmien.

Nuorukaiset menivät jollekin korkealle paikalle. Siellä he kasasivat suuria määriä lunta ja rakensivat niistä linnoitusten muurien tapaisia esivarustuksia. Nämä varustettiin ampuma-aukoilla ja valeltiin vedellä, jolloin ne pakkasen vaikutuksesta kovettuivat hyvin lujiksi.

Kun linnoitus oli valmis, nuorukaiset jakaantuivat kahteen joukkoon, joista toinen meni lumilinnaan sitä puolustamaan ja toiset jäivät ulkopuolelle sen valloittamista varten.

Aseina sai käyttää vain lumipalloja. Jos joku lisäsi lumipalloon kiven, rautaa, puuta tai jäätä, siitä seurasi ankara rangaistus: rikkeen tekijä upotettiin alastomana jäiseen veteen. Lumipallojen heittelyn lisäksi kaivettiin lumen alle käytäviä, joiden kautta koetettiin tunkeutua linnaan. Pian tapeltiin nyrkein käsikähmässä, kunnes linnoituksen lippu siepattiin. Sitten hävinnyt puoli siirtyi vuorostaan ulkopuolelle valloitusta yrittämään.

Eivätkö tällaiset harjoitukset valmentaisi ja karaisisi nykynuoria erinomaisella tavalla - jopa paremminkin kuin "Tahko" Pihkalan keksimä pesäpallo, joka on nykyjään tunnettu lähinnä sopu-otteluista ja kaikenlaisesta muusta vilunkipelistä. Reippaat, karaisevat sotaharjoitukset ulkona ankarassa pakkassäässä valmentavat nuoria loistavalla tavalla siihen kaikkein tavoitelluimpaan kohtaloon eli sankarivainajan ylevään osaan sodan rintamilla!

 

4

12345
678910
1112131415
1617181920
2122232425


"Lyö toista vaan jos on ihan pakko."

 
Voit keskustella Ainoasta Oikeasta Joulukalenterista vieraskirjassa (tai kommata äm-irkkiin).
Siirry Valtiotorniin tai mene kotisivulle ja, etenkin, lue Oikeat Mielipiteet™
Ainoa Oikea Joulukalenteri 2006 on myös luettavissa.

Kaikki joulukalenterin musiikkikappaleet ovat joko kansansävelmiä tai peräisin yli 70 vuotta sitten kuolleilta säveltäjiltä, ja olen soittanut ne itse miditiedostoiksi. Muut mahdolliset äänet ovat peräisin public domain -äänikirjastoista. Osa animoiduista gif-kuvista on saatu osoitteesta foxtrotters.tripod.com. Kuvat ovat public domain -lähteistä, clip artia tai itse piirtämiäni.

(Laskuri käynnistetty 7.11.2006)